Nieuw Buurland

Wonen dicht bij het centrum, op een prachtige plek in Utrecht Oost

Sloop en nieuwbouw in de Staatsliedenbuurt

De Staatsliedenbuurt ligt dichtbij het centrum van Utrecht. De buurt ligt op 10 minuten loopafstand van de Oudegracht. Daarnaast bent u met de auto ook snel de stad uit en zit u zo in de trein vanaf station Overvecht. De huidige 150 portiekflats werden de afgelopen jaren tijdelijk bewoond door bewoners / studenten van Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Inmiddels zijn de tijdelijke bewoners vertrokken en bereiden we de sloop van de portiekflats voor. 

Type woningen

Het uitgangspunt is dat we ongeveer 280 nieuwe woningen terug gaan bouwen. Hoeveel huizen we echt gaan bouwen hangt af van de gesprekken met de gemeente en de buurtbewoners. Architectenbureau KCAP is samen met architectenbureau Next verantwoordelijk voor het ontwerp. Voor het ontwerp vragen wij de bewoners in de buurt naar hun wensen over bereikbaarheid, groenvoorziening en de uitstraling van de woningen.

Het grootste deel van de woningen wordt in ieder geval sociale huurwoningen. De verwachting is dat deze sociale huurwoningen vooral appartementen met één en twee slaapkamers zullen zijn. Daarnaast zal er ruimte zijn voor een beperkt aantal eengezinswoningen.

Alles op een rij

Begin 2024 worden de huidige woningen gesloopt. Daarna starten we met de realisatie van de nieuwbouw. We bouwen hier ongeveer 280 woningen, met name appartementen met 1 of 2 slaapkamers in de Staatsliedenbuurt. Ook komen er enkele eengezinswoningen. U kunt nu nog niet reageren op de nieuwe woningen. De eerste huizen bieden we vanaf 2025/2026 aan via DĀK regio Utrecht (voorheen WoningNet). 

Huurprijs

Het grootste deel van de huizen verhuren wij als sociale huurwoning. Dit betekent een huurprijs van maximaal € 763,47 (peildatum 2022).

Daarnaast zal een deel van de woningen als middenhuur worden verhuurd. Wilt u meer weten over middenhuur en of u hiervoor in aanmerking komt? Lees dan hier verder. 

Informatie en meepraten

Meepraten over het stedenbouwkundig ontwerp in de Klankbordgroep
Een groepje omwonenden neemt deel aan de klankbordgroep. Via de nieuwsbrief doen we verslag van de gesprekken. Deze verslagen staan ook op de website onder het kopje ‘documenten’. 

Onder het tabblad Documenten vindt u onder andere:

 • Stedenbouwkundig Programma van Eisen
 • Wijkbericht gemeente Utrecht
 • Verslagen buurtbijeenkomsten
 • Presentatie van de architect
 • Startdocument

Nieuwsbrief Nieuw Buurland

Wilt u op de hoogte blijven over dit nieuwbouwproject? Klik dan hier en meld u aan voor de nieuwsbrief. 

Stel uw vraag aan ons

Heeft u naar aanleiding van de buurtbijeenkomsten en/of de nieuwsbrieven die we versturen een vraag? We zijn op werkdagen telefonisch en via de e-mail bereikbaar.

Telefoon: 030 880 32 67
E-mail: nieuwbuurland@woonin.nl

Planning en proces

 • 2019 - Samen met buurtbewoners maken we het stedenbouwkundig ontwerp.
 • 2020 - Dit ontwerp hebben we uitgewerkt in een voorlopig schetsontwerp. Daarnaast doorlopen we de gemeentelijke procedures.
 • 2021 - SPvE ligt ter inzage     
 • Begin 2024 - Start met de sloop van de bestaande huizen.
 • 2024 - We starten met de bouw van de eerste nieuwe huizen.
 • 2025/2026 - In 2025/2026 worden de nieuwbouw appartementen worden opgeleverd.

Bovenstaande globale planning is onder voorbehoud. Zodra er wijzigingen zijn, passen we dat aan op de website.


Impressie Nieuw Buurland

In deze video ziet u een impressie van de sloop/nieuwbouwontwikkeling van Nieuw Buurland. Het is een ontwerp waarin we laten zien wat er kan komen op basis van de stedenbouwkundige uitgangspunten. Aan deze video kunnen geen rechten ontleend worden.