Energie bespaartips

Het wordt sneller donker en de temperatuur daalt: de winter begint. U houdt uw huis zo lang mogelijk warm met onderstaande tips. Zonder onnodig energie te verspillen.

 

Tip 1: Verwarm alleen de ruimtes waar u overdag veel bent

De slaapkamers worden overdag bijna niet gebruikt. Het verwarmen van dit soort ruimtes is niet nodig.

Tip 2: Verwarm eerst uzelf, daarna de ruimte waar u bent

In plaats van de verwarming hoger te zetten, kunt u ook een extra dikke trui aantrekken of gezellig onder een dekentje kruipen.

Tip 3: Zet de thermostaat op 15 als u niet in de ruimte bent

Zonde om een huis te verwarmen waar u niet bent. Zet de thermostaat op 15 graden als u naar school of werk bent, of 's nachts wanneer u slaapt.

Heeft u vloerverwarming? Deze mag niet te laat staan. Vloerverwarming doet er namelijk een stuk langer over om weer op te warmen. Zet vloerverwaming daarom op 17 of 18 graden.

 

 

 

Tip 4: Houd deuren zo veel mogelijk gesloten

Vergeet u dit vaak? Dan is een deurveer iets voor u. Een deurveer zorgt ervoor dat uw deuren automatisch sluiten. Hierdoor verliest uw woning minder warmte en heeft u minder tocht. Een deurveer is bij de bouwmarkt verkrijgbaar vanaf € 5,-.

Tip 5: Dek tochtgaten af

Controleer de ramen en deuren op tochtgaten en gebruik tochtstrips of deurdrangers om warmteverlies te voorkomen.

Tip 6: Zet uw verwarming een uur eerder op 15 graden

Gaat u normaal gesproken om elf uur slapen? Zet de verwarming dan om 10 uur op 15 graden. De ruimte is niet meteen afgekoeld. Dit bespaart flink terwijl u er niet veel van merkt.

 

 

Tip 7: Hang uw gordijnen niet voor de radiator

Dit zorgt ervoor dat de warmte de ruimte niet in kan. Gordijnen tot op de vensterbank voorkomen dit. Vindt u lange gordijnen mooier? Plak dan radiatorfolie achter de verwarming. Sommige gemeenten delen dit gratis uit, bijvoorbeeld met een energiebox.

Tip 8: Schone radiator = meer warmte

Houd radiatoren (stof)vrij. Hierdoor kan de warmte beter verspreiden door de ruimte.

Tip 9: Douche niet langer dan 5 minuten

Hiermee bespaart u niet alleen stroom, maar ook water.