Duurzaamheid

Woonin verduurzaamt woningen om de betaalbaarheid en kwaliteit van onze woningen te verbeteren. We werken hard aan het isoleren van woningen, zodat u minder warmte hoeft te gebruiken in uw woning. Ook investeren wij in het plaatsen van zonnepanelen om energie op te wekken.

U kunt zelf ook aanpassingen doen om duurzamer te leven of energie te besparen in uw woning. Hieronder leest u meer informatie over het onderwerp duurzaamheid.

Veel gevraagd over Duurzaamheid

Ik wil zonnepanelen plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Nee, dat kan alleen als wij een project in uw wijk opstarten om zonnepanelen te plaatsen. Wij kunnen geen individuele vragen in behandeling nemen. 

Hoe werkt zo'n project?
Wanneer wij een project in uw wijk starten, kunt u tegen een maandelijkse vergoeding zonnepanelen laten plaatsen. Op het moment dat er een project in uw wijk start, krijgt u hier bericht over.

Wij werken samen met Wocozon.
Zij bepalen hoeveel zonnepanelen ze op uw dak plaatsen, dit zijn er minimaal 4 en maximaal 8. Als u ingaat op het aanbod, dan plaatst Wocozon de zonnepanelen bij u op het dak. U betaalt na de plaatsing van de panelen een vergoeding aan Woonin in de servicekosten van uw huur. Dit bedrag is € 3,- per zonnepaneel per maand. Dit bedrag wordt niet verhoogd en is geen onderdeel van de jaarlijkse huurverhoging.

Heeft u een eerder aanbod voor zonnepanelen van Woonin afgeslagen?
In dat geval kunt u hier alsnog zonnepanelen aanvragen.

Op dit moment is het niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen bij appartementen
Woonin werkt aan een mogelijkheid zodat huurders van appartementen in de toekomst ook gebruik kunnen maken van zonnestroom.

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen in mijn woning?

Algemeen

U leest hieronder handige tips om energie te besparen. Of bekijk de flyer met meer tips.

Wilt u in uw eigen taal horen wat u kunt doen om energie te besparen?
Kijk dan op energie.steffie.nl. Daar krijgt verschillende tips in uw eigen taal.

Waar vind ik meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen via Wocozon?

Algemeen

Bekijk het stappenplan hieronder voor meer informatie per onderwerp.

Ik wil een groen dak. Kan dat?

Algemeen

Op dit moment is een groen dak nog niet mogelijk als u huurt bij Woonin. We geven op dit moment voorrang aan zonnepanelen boven een groen dak, als de woning daarvoor geschikt is. We onderzoeken of we in de toekomst wel groene daken kunnen toestaan.

Wat betekent een energieprestatievergoeding (EPV)?

Algemeen

Heeft Woonin uw woning heel energiezuinig gemaakt? En wekt uw woning veel energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen? Dan mag Woonin met u een vergoeding afspreken: de energieprestatievergoeding (EPV).

Lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wat is een energiebox en waar meld ik mij aan?

Algemeen

Binnen het project 'Energiebox' bieden we een deel van onze huurders een box aan met energiebesparende producten. Wij doen mee aan deze actie om energiebesparing onder de aandacht te brengen bij onze huurders. 

Wat houdt de energieprestatievergoeding (EPV) afrekening in?

Algemeen

Wanneer u in heel energiezuinig huis woont (Nul op de Meter), betaalt u in de huur een energieprestatievergoeding (EPV). Ieder jaar krijgt u van ons een EPV afrekening met een overzicht. Daarin staat of uw woning meer, of minder energie heeft opgewekt dan u met ons heeft afgesproken. Wanneer de woning minder heeft opgewekt dan wij hadden beloofd, dan compenseren wij dat met u.

Hoe hoog is de maximale EPV?
Voor de maximale EPV die wij mogen vragen gelden landelijke regels. Op de website van de Rijksoverheid kunt u bekijken hoe hoog de EPV mag zijn. Hoeveel EPV u precies moet betalen staat in uw huurovereenkomst met Woonin. 

Wanneer ontvang ik de afrekening EPV?
U ontvangt de afrekening EPV van 2023 voor 1 juli 2024.

Bent u het niet eens met de EPV afrekening?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Wanneer is mijn woning aan de beurt voor verduurzaming?

Algemeen

Woningen met een E, F- of G-label komen uiterlijk in 2028 aan de beurt voor verduurzaming. U krijgt vanzelf bericht wanneer er plannen worden gemaakt voor het aanpakken van de woningen in uw wijk. Soms zal dit betekenen dat u moet wachten.

FIXbrigade in Houten
Om onze huurders in slecht geïsoleerde woningen in Houten te helpen energie besparen en comfort verbeteren, kan de FIXbrigade helpen. U leest hier meer informatie over de FIXbrigade.

U kunt zelf ook een aantal kleine maatregelen nemen in uw woning om het energieverbruik te verminderen. Lees hiervoor onze flyer.

Ben ik meer kosten kwijt als ik een EPV vergoeding betaal?

Algemeen

Betaalt u een energieprestatievergoeding (EPV) aan Woonin? Als u een gemiddeld verbruik heeft, dan zijn de kosten voor uw energieverbruik lager dan in een andere woning. Wat u méér betaalt door de EPV is ongeveer wat u minder betaalt aan het energiebedrijf. Zeker met de huidige energieprijzen bent u daarom niet meer kosten kwijt als u een EPV vergoeding betaalt. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Ik wil graag een warmtepomp. Kan dat?

Algemeen

Nee, helaas kan dat niet. Een warmtepomp levert u geen financieel voordeel op, ook niet met het onlangs ingestelde prijsplafond. Elektriciteitsprijzen zijn (voorlopig) aan de gasprijs gekoppeld en stijgen dus mee. Ook zijn er aanpassingen in en om de woning nodig om een warmtepomp te kunnen plaatsen. De kosten voor die aanpassingen zijn te hoog, tenzij ze al onderdeel van geplande renovatie zijn.

Wat doet de FIXbrigade?

Algemeen

Woonin gaat vóór 2029 alle huurwoningen met de slechtste energielabels grondig aanpakken. Maar dat duurt voor sommige huurders nog best lang. Woont u in Houten? De FIXbrigade helpt u met energiebesparende middelen als uw woning slecht geïsoleerd is. Dit geldt voor energielabels E, F en G Dat bespaart energie, is comfortabel, goed voor het klimaat en het is gratis. 

De FIXbrigade helpt met eenvoudige maatregelen
De mannen en vrouwen van de FIXbrigade plaatsen waar nodig radiatorfolie, tochtstrippen, een voordeurborstel en een brievenbusborstel. Ook kitten zij kieren waar het tocht. Zo is er minder energie nodig om het huis warm te krijgen én te houden. Een bezoek duurt ongeveer 2 uur.