Woningen gemeente Houten met een laag energielabel worden 'gefixt'

De gemeente Houten en woningcorporatie Woonin hebben een lijst opgesteld met woningen met de laagste energielabels. Bewoners van deze woningen worden de komende maanden benaderd voor een gratis ”Fixbeurt”. Hiermee worden de ergste energielekken snel verholpen.

Hoe werkt het?

De gemeente Houten en Woonin benaderen de geselecteerde adressen de komende maanden met een brief. Na aanmelding van de bewoner wordt een afspraak ingepland. De fixers nemen zelf gereedschap en materialen mee zoals radiatorfolie, tochtstrippen en een brievenbusborstel. Daarmee gaan ze aan de slag. Daarnaast kitten zij kieren in de muren/deurposten waar het tocht. Zo is er minder energie nodig om de woning warm te krijgen en warm te houden. Dat scheelt in de portemonnee en is goed voor het milieu. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur en is helemaal gratis voor de bewoners.

Maatregelen

Elk huis is anders maar deze maatregelen kunnen een groot verschil maken in het huishouden. Woningen worden hierdoor beter verwarmd en de warmte blijft beter hangen door:

  • reflecterend materiaal achter radiatoren;
  • het kitten van kieren en/of het plaatsen van tochtstrippen;
  • het aanbrengen van een brievenbusborstel en buitendeurborstel.

Geen brief ontvangen?

De brieven worden in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 verstuurd. Inwoners die geen brief hebben ontvangen en in een slecht geïsoleerde woning wonen (energielabel E, F of G) kunnen een verzoek sturen om hun woning te laten fixen. Zij kunnen daarvoor een mail sturen naar fixbrigade@wij30.nl onder vermelding van “Verzoek inzet FIXbrigade Houten”, naam, adres en telefoonnummer.

We komen de woning ‘fixen’ als de gegevens kloppen en er nog budget beschikbaar is. Dit zal wel pas in de loop van 2024 worden opgepakt. Eerst worden de woningen van de lijst gefixt.

Nog meer energie besparen

Inwoners van Houten kunnen ook energie besparen met hulp van inwonersinitiatief EnergieRijk Houten. Kijk op www.energierijkhouten.nl/energievooriedereen voor handige bespaartips en de gratis hulp en materialen van een energiecoach. Voor inwoners van Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy kan ook Coöperatie Duurzaam Eiland hulp bieden.

FIXbrigade Houten is een samenwerking tussen de gemeente Houten, Woonin, Wij 3.0, EnergieRijk Houten, NMU, provincie Utrecht, Coöperatie Duurzaam Eiland (Schalkwijk) en FIXbrigade Nederland.