Onderhoudscontracten

Veel onderhoud in en rondom de woning doen wij zelf. Voor sommige werkzaamheden vragen we een specialist. Hiervoor sluiten wij onderhoudscontracten met gespecialiseerde bedrijven. Soms mag u zelf contact opnemen met die bedrijven. Soms doen wij dat voor u.

Direct regelen

Veel gevraagd over Onderhoudscontracten

Bonarius is aan de deur geweest. Ik was net even weg. Nu ligt er een rode kaart in de bus. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het kan zijn dat u even de deur uit was voor een boodschap, of het uitlaten van uw hond. Of misschien hebt u de bel niet gehoord. Dat kan natuurlijk gebeuren! U ontvangt daarom een rode kaart in de bus voor het maken van een nieuwe afspraak. Neemt u zo snel mogelijk contact op met Bonarius via telefoonnummer 088 115 13 13. Soms kan er nog voor dezelfde dag een nieuwe afspraak gemaakt worden.

Ik heb bericht gekregen dat een bedrijf namens Woonin komt voor onderhoud aan mijn woning. Klopt dit?

Algemeen

Neem altijd contact met ons op als u twijfelt. Wij kunnen u vertellen of het klopt of niet.

De inbouwapparatuur in de keuken werkt niet goed. Wat kan ik doen?

Algemeen

Huurt u een sociale huurwoning?
Woonin is in principe niet verantwoordelijk voor het maken van de inbouwapparatuur. In sommige woningen in Houten en Wijk bij Duurstede heeft Woonin in het verleden wel inbouwapparatuur geplaatst. Neem contact met ons op als u twijfelt of dit bij u het geval is.

Huurt u een woning in de vrije sector of middenhuur?
Als de inbouwapparatuur door ons is geplaatst, kunt u contact met ons opnemen. Wij geven uw melding door aan de leverancier van uw keukenapparatuur. Zij zullen u bellen voor een afspraak.

Moet ik zelf de schoorsteen vegen?

Algemeen

Nee, dat hoeft u niet zelf te doen. Wij doen dat meestal 1 keer per jaar voor u. Is dit langer dan een jaar geleden gedaan? Neem dan contact met ons op. Het gaat om rookgaskanalen in flats, die door bewoners gebruikt worden voor het stoken van een eigen gaskachel. 

Als aannemer voer ik werkzaamheden uit in een complex van jullie. Hoe kom ik aan een sleutel?

Algemeen

Woonin moet als opdrachtgever zorgen voor een sleutel. De meeste aannemers hebben een moedersleutel van onze woongebouwen. Heeft u als aannemer nog geen sleutel gekregen van Woonin? Neemt u dan contact met ons op.

Ik heb een rekening gekregen van een aannemer van jullie. Betaalt Woonin de rekening?

Algemeen

Als er werkzaamheden zijn uitgevoerd in uw woning, wordt de rekening door Woonin betaalt. U krijgt dan geen rekening van de aannemer. De rekening wordt naar Woonin gestuurd. 

Als blijkt dat u de schade zelf hebt veroorzaakt, dan betaalt u de rekening. Bijvoorbeeld bij kortsluiting door uw eigen elektronische apparatuur. De rekening krijgt u dan van de aannemer.