Koopwoning

Bent u al huurder bij ons? Dan kunt u sommige woningen van ons kopen. U krijgt voorrang op een koopwoning als u een sociale huurwoning achterlaat. Zo krijgt u een woning die beter bij uw situatie past en komt de huurwoning weer vrij voor iemand anders. Dit zorgt voor doorstroming op de krappe huizenmarkt.

In de loop van 2023 vindt u hier meer informatie over het aanbod van koopwoningen.

Veel gevraagd over Woning kopen

Kan ik de woning die ik huur ook kopen?

Algemeen

Wilt u weten of uw woning een verkooplabel heeft? U kunt hier een verkooplabel opvragen. U heeft hiervoor een Mijn Woonin-account nodig. Heeft u geen Mijn Woonin? U kunt hier een account aanvragen.

Ik kan mijn huurwoning kopen. Hoe gaat dat?

Algemeen

De prijs waar u straks uw woning voor koopt, staat nu nog niet vast. De afdeling verkoop geeft u eerst een indicatieve waarde. Met deze waarde kunt u naar uw bank of hypotheekadviseur om te kijken of u een hypotheek kunt krijgen. Als u de woning kunt kopen geven wij uw gegevens door aan een onafhankelijke NVM taxateur. De verkoopadviseur van Woonin maakt een afspraak bij u thuis om uitleg te geven over de koop en de prijs van de woning.

Ik woon in een kamer. Mijn kamer heeft een verkooplabel. Wat betekent dit?

Algemeen

Als u de huur opzegt van uw kamer, is de kans groot dat wij de kamer daarna te koop aanbieden. Het hangt af van de situatie of wij een woning of kamer verkopen. Bijvoorbeeld: wij kunnen een kamer pas verkopen als alle huurcontracten van kamers in het gebouw zijn opgezegd.

Ik wil een nieuwbouwwoning kopen. Hoe werkt dit?

Algemeen

Woonin bouwt geen nieuwe koopwoningen meer. We bouwen alleen nog sociale huurwoningen. We verkopen wel op sommige plekken bestaande sociale huurwoningen. Op deze pagina ziet u in de loop van 2023 meer informatie over ons verkoopwoningen.

Waarom verkoopt Woonin woningen?

Algemeen

Wij verkopen woningen om 3 redenen:

 • om andere woningen op te knappen of nieuwe woningen te bouwen;
 • om huurders die prettig wonen in hun wijk de mogelijkheid te bieden om hun eigen huis te kopen;
 • om doorstroming te stimuleren;
 • variatie tussen het aantal koopwoningen en huurwoningen in de wijk.

Kom ik in aanmerking voor koopvoorrang?

Algemeen

Als u huurder van Woonin bent, krijgt u als eerste de kans om met voorrang te reageren op lege koopwoningen van Woonin, Bo-Ex en Portaal.
Meer informatie over het aanbod van koopwoningen vindt u in de loop van 2023 op deze pagina. Het aanbod van Bo-Ex op www.boexverkoopt.nl en van Portaal op www.kopenbijportaal.nl. Door u de mogelijkheid te bieden om door te stromen naar een koopwoning kunnen we de wachttijden in de sociale huur verkorten.

Zit er een woning voor u bij?
Dan heeft u twee weken de tijd om te reageren en een afspraak in te plannen voor een bezichtiging. De prijs van een woning staat vast, er kan niet overboden worden. 

Heeft u vragen over het kopen van een woning? Neem gerust contact  met ons op. Liever direct contact met de afdeling Verkoop? Mail naar verkoop@woonin.nl.

Waarom kan ik mijn huurwoning niet kopen?

Algemeen

Wij zetten niet al onze huurwoningen te koop. Dat komt omdat wij genoeg huurwoningen willen houden voor mensen met een laag inkomen. Wij onderzoeken welke huurwoningen wij het beste kunnen verkopen. Uw huurwoning hoort daar helaas niet bij. Dat betekent dat uw woning een huurwoning blijft.

Wilt u een andere woning van ons kopen? In de loop van 2023 vindt u hier meer informatie over het aanbod.

Waar vind ik het aanbod van koopwoningen?

Algemeen

U vindt meer informatie over ons aanbod op deze pagina.

Ik heb een woning van Woonin gekocht. Ik heb vragen over het onderhoud. Waar kan ik deze stellen?

Algemeen

Indien u een appartement heeft gekocht, dan bent u lid van de Vereniging van eigenaren. Voor vragen over het onderhoud van het gebouw kunt u contact met de VvE opnemen. Als u vragen heeft over het onderhoud van een eengezinswoning helpt de afdeling Verkoop u verder. Neemt u hiervoor contact  met ons op.

Ik heb een brief gekregen om mijn woning te kopen. Maar dat wil ik niet, wat nu?

Algemeen

U hoeft dan niets te doen. U blijft uw woning gewoon huren.

Met welke makelaars werken jullie samen?

Algemeen

Wij werken samen met erkende makelaars. Zij kennen de woningen en de wijken heel goed. Dit zijn de makelaars:

 • Punt Makelaars BV
 • Gevaert Makelaars Entree Makelaars
 • Athos de Jong Makelaardij
 • De Keizer Makelaarsgroep

Kan de eigenbewoningsverplichting (het kettingbeding) worden opgeheven?

Algemeen

Wij kijken dit graag voor u na. Stuurt de volgende gegevens naar verkoop@woonin.nl:

 • Uw naam
 • Uw adres
 • De datum waarop het pand in eigendom is gekomen

Kan ik als koper zelf een notaris kiezen?

Algemeen

Dat kan, maar alleen bij de hypotheekakte. Voor het passeren van de leveringsakte werken wij met vaste notarissen in de buurt. 'Passeren' betekent dat alle partijen de akte bij de notaris tekenen. Het is daarom handiger voor u om de hypotheekakte ook bij onze notaris te regelen. U tekent de leverings- en hypotheekakte namelijk tegelijkertijd. Daarnaast betekent dit ook vaak hogere notariskosten omdat je twee keer een volle afspraak moet inplannen. Het is over het algemeen goedkoper om alles bij één notaris te laten regelen.