Woonin start met woningen aan de Omloop en begraaft tijdscapsule

Donderdag 23 juni startte de bouw van deelgebied 2 van de Omloop/Laan van Chartroise. Aannemer Hillen & Roosen realiseert hier in opdracht van Woonin 82 appartementen. In totaal komen hier 285 woningen verdeeld over 4 deelgebieden.

Meer woningen beschikbaar

De 168 woningen die hier stonden, waren sterk verouderd. Opknappen was geen optie meer en met sloop/nieuwbouw wordt tegelijk binnenstedelijk verdicht, waardoor meer woningen beschikbaar komen. Die extra woningen heeft de stad Utrecht hard nodig in de strijd tegen de woningnood. Het project bestaat uit 285 woningen met twee- en driekamerappartementen, eengezinswoningen en maisonnettes. Het zijn sociale huur- en middenhuurwoningen. Dat maakt de Omloop geschikt voor een brede doelgroep. De appartementengebouwen krijgen een gezamenlijke groene binnentuin en de appartementen op de begane grond een voor- en achtertuin.

Over honderden jaren verwonderen de mensen zich over deze vondst

“In plaats van de spreekwoordelijke eerste steen leggen, hebben we een tijdscapsule begraven. Het is een knipoog naar de archeologische vondsten die hier zijn gedaan. We hopen dat onze tijdscapsule over honderden jaren wordt opgegraven en de mensen zich dan verwonderen over de inhoud ervan, aldus Eelco IJtsma (projectmanager Woonin).

Tijdens de bodemsanering van deelgebied 4 zijn onder andere een zeldzame middeleeuwse gesp gevonden en enkele misbaksels van potten die aan de gemeente Utrecht zijn geschonken. IJtsma: “De verwachting is dat we met de bodemwerken bij deelgebied 3 ook archeologische vondsten doen, omdat we dan nog dichter bij de Vecht zitten.”

De stad Utrecht heeft binnenstedelijke verdichting nodig

Maarten Cornelissen (manager Wonen Woonin) is trots op de ontwikkeling aan de Omloop/Laan van Chartroise. “Zo’n 20 jaar ontstonden de eerste ideeën voor nieuwbouw op deze plek als onderdeel van de wijkvernieuwing voor Ondiep. Inmiddels is dit het laatste gedeelte van de wijkvernieuwing en vormen deze woningen het sluitstuk. De eerste woningen worden in oktober 2023 opgeleverd en de laatste bewoners kunnen naar verwachting midden 2025 hun intrek nemen.”
“We voegen hiermee 285 nieuwe woningen toe op een populaire locatie in Utrecht. Maar nog belangrijker: omdat we zoveel verschillende woningtypen realiseren en zowel sociaal als middenhuur wordt de Omloop een fijne woonplek voor iedereen.”

Ook Rolof Venema van Hillen & Roosen is trots op deze ontwikkeling. “We zijn blij dat we in opdracht van Woonin deze appartementen kunnen realiseren en dat we hier vandaag het startsein voor hebben gegeven. Vlak na de start bouw van deelgebied 2 starten we ook met deelgebied 4 en opvolgend deelgebied 3.

285 nieuwe huishoudens vinden hun thuis in de wijk Ondiep

Het project ‘de Omloop’ bestaat uit vier deelgebieden. Het eerste deelgebied is volop in aanbouw.
Naar verwachting worden de 61 sociale huurappartementen in oktober/november van dit jaar opgeleverd. De woningen van deelgebied 2 worden in oktober 2024 opgeleverd. De bouw van de 78 woningen uit deelgebied 4 start naar verwachting in oktober van dit jaar. Als laatste komt deelgebied 3 aan de beurt. Als alles volgens planning verloopt start de bouw van de 52 middenhuur woningen in dit deelgebied in maart 2024. Met de oplevering van deze appartementen eind 2025 het project afgerond en hebben 285 huishoudens een nieuwe woning in de wijk Ondiep gevonden.  

Meer weten?

Bekijk de projectpagina van de Omloop voor meer informatie.