Woonin gaat splitsen en optoppen in Zuilen

Woonin gaat 54 woningen toevoegen aan de Utrechtse wijk Zuilen. Dit doet de woningcorporatie door het optoppen en splitsen van de woningen in een bestaand complex aan de Burgemeester Norbruislaan.

Jongeren uit de buurt krijgen voorrang bij nieuwe topwoningen

Met dat plan heeft Woonin deze week definitief ingestemd. De huidige woningen voldoen niet meer aan de huidige kwaliteits- en duurzaamheidseisen. Woonin kiest voor deze aanpak om meer kleine(re) woningen toe te voegen. Hier is behoefte aan. Woonin vraagt de gemeente Utrecht om jongeren uit de buurt voorrang te geven bij de toewijzing van de topwoningen. Dat geeft jongeren die het huis uit willen een kans op een woning in hun eigen buurt, dichtbij familie en vrienden.

Meer en betere woningen voor kleine(re) huishoudens

Voor Woonin komt in dit project een heleboel samen: méér en betere woningen die passen bij kleine(re) huishoudens. Woonin heeft veelal grote woningen in Zuilen. Directievoorzitter Henk Peter Kip:

"Het lukt vaker niet dan wel om alle wensen van bewoners en Woonin in een bestaand gebouw te vervullen. We zijn er trots op dat het hier grotendeels wel gelukt is. Het wordt een droomlocatie voor de wijk, een paradepaardje voor de stad en een voorbeeld voor bouwend Nederland."

Van 82 naar 136 woningen door splitsen en optoppen

Het complex, dat gebouwd is in 1959, telt nu 82 appartementen. Dit worden er straks in totaal 136. De 27 grote maisonnettes op de begane grond en eerste verdieping worden gesplitst in 54 appartementen met twee tot vier kamers. Tussen de twee woongebouwen op de eerste verdieping zit nu een kleine maatschappelijke ruimte; die komt te vervallen. Hier worden twee nieuwe woonstudio’s gebouwd op de tweede en derde verdieping. Er komen ook woningen in de onderste woonlaag, waar nu nog bergingen zijn. De tuinen worden verkleind en krijgen nieuwe bergingen. En op de bovenste laag van het woongebouw komen 27 topwoningen, waar nu nog kleine zolderbergingen staan.

Binnen- en buitenkant woningen aangepakt en verduurzaamd

De woningen zijn, zowel aan de binnen- als buitenkant toe aan een flinke aanpak. Door de splitsing worden de plattegronden gewijzigd waardoor ook de badkamers, keukens en toiletten worden vervangen. Daarnaast is extra isolatie nodig om de woningen energiezuinig te maken. Ook worden de nieuwe woningen gasloos. Het energielabel gaat van gemiddeld E naar A++.

Planning

Woonin wil voor de zomer van 2024 beginnen met de geplande werkzaamheden. Hiervoor zijn in maart 2023 al de nodige draagvlakmetingen behaald. De bewoners van de maisonnettewoningen kregen urgentie voor een nieuwe sociale huurwoning. Ze kunnen niet terugkeren in hun eigen woning, omdat deze gesplitst wordt. De etagebewoners hadden de keuze om met urgentie te reageren op een andere sociale huurwoning of terug te keren na de transformatie. De bewoners die hebben gekozen voor 'blijven', verblijven tijdelijk in een wisselwoning.

De aannemer voor dit project is Coen Hagedoorn Bouw BV. Het architectenbureau is Vanschagen Architecten.

Meer over het project Norbruislaan vindt u op de projectpagina.