Stookkosten

Stookkosten zijn de kosten die u maakt voor het verwarmen van uw woning. Elke maand betaalt u een bedrag voor de stookkosten. Dit is het voorschot.

Afrekening stookkosten
In de afrekening stookkosten wordt het voorschot verrekend met de kosten die u echt heeft gebruikt voor uw gas of warmte. Op de afrekening ziet u hoeveel u heeft verbruikt en het bedrag dat u daarvoor moet betalen. Soms krijgt u bij de afrekening stookkosten geld terug of moet u geld betalen.

Veel gevraagd over Stookkosten

Kan ik een betalingsregeling krijgen voor het betalen van mijn afrekening servicekosten of stookkosten?

Algemeen

Kunt u het bedrag niet in 1 keer betalen? Neem dan contact  met ons op. Misschien kunnen we een afspraak maken over de betaling.

Ik heb stadsverwarming. Aan wie betaal ik het gebruik van warm water?

Algemeen

Dat ligt aan de situatie. Bekijk het stappenplan hieronder te weten wat voor uw situatie geldt. 

Wanneer krijg ik een afrekening stookkosten?

Algemeen

Het stookjaar loopt bij Woonin van 1 september tot en met 31 augustus. In enkele woongebouwen loopt het stookjaar van 1 januari tot en met 31 december. U ontvangt de afrekening in ieder geval vóór 1 juli van het volgende jaar.

Hoe worden de meterstanden opgenomen?

Algemeen

In bijna alle woongebouwen zitten digitale meters. Dit zijn de witte kastjes op de radiatoren. Deze meters geven de stand iedere 2 weken automatisch door aan Ista Nederland BV.

In sommige woongebouwen moeten de meterstanden handmatig worden opgenomen. Er komt dan een medewerker van Ista Nederland BV bij u langs om de meterstanden op te schrijven.

Ik ben het niet eens met de stookkosten. Mijn verwarming werkte niet goed. Wat kan ik doen?

Algemeen

Als uw verwarming niet goed werkt, is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Neem hiervoor contact  op met de afdeling Klantcontact. U wordt dan doorgeschakeld naar het onderhoudsbedrijf voor het maken van een afspraak met een monteur.

Wanneer u het probleem snel bij ons meldt, kunt u voorkomen dat een probleem met de verwarming invloed heeft op uw stookkosten afrekening. Is de verwarming al een langere tijd stuk en heeft u dit bij ons gemeld? Neem ook dan contact  met ons op. Wij bekijken wat we voor u kunnen doen.

Wordt de teruggave van de stookkosten verrekend met mijn achterstand bij Ultimoo?

Algemeen

Ja, een terrugave van de stookkosten wordt verrekend met uw achterstand bij Ultimoo. Als er geld overblijft, storten wij dit op het bij ons bekende rekeningnummer.

Hoe bepalen jullie het voorschotbedrag voor de stookkosten en hoe pas ik het bedrag aan?

Algemeen

We kijken naar wat uw verbruik in het afgelopen stookjaar is geweest. Hiermee bepalen we het nieuwe voorschot. We houden hierbij rekening met de 'Tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting' als dit voor uw woongebouw geldt. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Wilt u het voorschotbedrag aanpassen?
U mag uw voorschot altijd verhogen en soms ook verlagen. U kunt een aanvraag voor het aanpassen van het voorschotbedrag indienen. Wij laten u weten of het mogelijk is om het bedrag naar uw wens aan te passen. Wij adviseren u het voorschotbedrag iets hoger te houden om te voorkomen dat u moet bij betalen.

Ik heb mijn radiator nooit aan. Toch moet ik betalen voor stookkosten. Hoe kan dat?

Algemeen

Naast uw eigen verbruik, betaalt u ook vastrecht. Dit zijn kosten die u altijd moet betalen. Ook als u uw verwarming niet aanzet. U kunt dit vergelijken met de wegenbelasting van een auto. Ook als u niet met de auto rijdt betaalt u wegenbelasting. Het vastrecht bestaat uit:

  • de meterhuur
  • het vastrecht dat Woonin betaalt aan de energieleverancier
  • een spaarbedrag voor de vervanging van de warmtemeters op uw radiatoren
  • een bedrag voor het maken van de afrekening door Ista Nederland BV en Woonin

Op mijn afrekening staat dat ik moet bijbetalen. Hoe kan dat?

Algemeen

Er kunnen veel redenen zijn waardoor u moet bijbetalen voor de stookkosten. Bekijk een aantal redenen in het stappenplan hieronder.

Ik heb een afrekening stookkosten ontvangen en krijg geld terug. Op welk rekeningnummer storten jullie het bedrag?

Algemeen

Wij storten het bedrag op het bij ons bekende rekeningnummer. Op Mijn Woonin kunt u zien welk rekeningnummer dit is. Heeft u geen Mijn Woonin, neem dan contact  met ons op.

Let op: heeft u een huurachterstand en is deze overgedragen aan Ultimoo? Dan trekken wij het bedrag af van uw achterstand of regeling bij Ultimoo. Als er geld overblijft, storten wij dit op het bij ons bekende rekeningnummer.

Ik heb een afrekening stookkosten gekregen, maar er zijn geen meterstanden opgenomen. Hoe werkt dit?

Algemeen

In bijna alle woongebouwen zitten digitale meters. Dit zijn de witte kastjes op de radiatoren. Deze meters geven de stand iedere 2 weken automatisch door aan Ista Nederland BV. Omdat de meterstand automatisch wordt doorgegeven, komt er geen meteropnemer meer bij u langs.

Heeft uw woning geen digitale meter? Dan probeert Ista Nederland BV in september uw individuele warmtemeters op te nemen. Als u niet thuis bent, krijgt u een kaartje in de bus. U kunt dan contact opnemen voor een afspraak. Wij sturen u ook een brief om u te vragen een afspraak te maken. Reageert u hier niet op? Dan schatten wij zelf in hoeveel u verbruikt. Wij kijken dan naar uw verbruik van vorige jaren.

Mijn buren betalen veel meer of minder stookkosten dan ik. Hoe kan dat?

Algemeen

Dit kan verschillende redenen hebben. Hieronder leest u een aantal voorbeelden:

  • De samenstelling van het huishouden van uw buren is anders. Als uw buren met minder personen in een woning wonen, verbruiken zij meestal ook minder.
  • De situatie van de buren is anders dan die van u. Er is misschien altijd iemand thuis bij de buren, terwijl u overdag werkt. Als er vaker iemand thuis is, wordt er meestal ook meer warmte verbruikt. Ook leeftijd kan van invloed zijn op het verbruik. Oudere mensen hebben het meestal sneller koud en zetten daardoor de verwarming sneller aan.
  • Mensen hebben verschillende voorkeuren. Vindt u 20 graden een fijne temperatuur? Misschien vinden uw buren 18 graden fijner, of juist 23 graden. Niet iedereen gebruikt de verwarming hetzelfde.
  • De woning kan anders geïsoleerd zijn. Niet elke woning houdt warmte op dezelfde manier vast. Isolatieglas isoleert een woning bijvoorbeeld beter dan enkel glas.
  • De woning kan anders ingedeeld zijn. Soms is er bijvoorbeeld een muur weggehaald. Of juist een extra slaapkamer gemaakt. Het kan zijn dat hierdoor meer of minder kamers warm gestookt worden.

Hoe komen de prijzen voor de stookkosten tot stand?

Algemeen

Wij hebben een contract met Eneco (Utrecht en Nieuwegein) en met Engie (Wijk bij Duurstede) voor warmte. Hierin zijn de prijzen vastgelegd. Op de afrekening van ziet u wat de kosten zijn voor uw woongebouw. Op de website van Ista Nederland BV vindt u meer informatie over de .

Hoe verdeelt Woonin de kosten onder de huurders?

Algemeen

Iedereen in uw woongebouw heeft warmtemeters op de radiatoren. Met de meterstanden van deze warmtemeters wordt de warmte die verbruikt is in uw woongebouw door Woonin verdeeld onder de bewoners. Op deze manier betaalt elke bewoner voor zijn/haar eigen warmteverbruik. Zoals u gewend bent, maakt Ista Nederland BV de verdeling. De verdeling door Ista Nederland BV krijgt u van ons bij uw jaarlijkse afrekening.

Ik huur een kamer. Hoe worden de stookkosten afgerekend?

Algemeen

Wij berekenen de stookkosten per woning, niet per kamer. Het totale verbruik van de woning verdelen wij vervolgens gelijk over de bewoners. Wij kijken dus niet naar het verschil in verbruik per kamer. Natuurlijk heeft uw eigen stookgedrag wel invloed op de stookkosten. Stookt uw huisgenoot veel meer? Bespreek dit dan met elkaar.

Hoe krijg ik inzicht in mijn energieverbruik?

Algemeen

Het verschilt per situatie wat u kunt doen om inzicht in uw energieverbruik te krijgen. Bekijk het stappenplan hieronder voor meer informatie.

Wat zijn mijn stookkosten? Wat kan ik verwachten?

Algemeen

Dit hangt er vanaf of u een voorschot aan Woonin betaalt. In dit stappenplan hieronder vindt u meer informatie.

Ik heb blokverwarming. Geldt het prijsplafond voor mij?

Algemeen

Het ligt eraan of uw aansluiting voor gas, warmte en stroom gedeeld is. Bekijk het stappenplan hieronder voor meer informatie.

Wat staat er in de afrekening stookkosten?

Algemeen

Op de afrekening ziet u de warmte die u heeft gebruikt en het bedrag dat u daarvoor moet betalen. Dit zijn de verbruikskosten. Er zijn ook andere kosten die u moet betalen. In het stappenplan hieronder leest u meer informatie.

Ik kan mijn energiekosten niet betalen. Waar kan ik terecht voor hulp?

Algemeen

Uw gemeente biedt gratis hulp aan voor mensen die geldzorgen hebben. Zij helpen u bijvoorbeeld met het aanvragen van een energievergoeding of een betalingsregeling. Hieronder ziet u waar u terecht kunt in uw gemeente.

Wat is het prijsplafond en geldt dit ook voor mij?

Algemeen

Een prijsplafond is een maximale prijs die u betaalt voor uw basisverbruik aan stroom, warmte en gas. Met het prijsplafond wil de overheid u beschermen als de prijzen voor gas, warmte en stroom verder blijven stijgen. Het prijsplafond geldt voor het hele jaar 2023.

Bekijk het stappenplan hieronder om te kijken of het prijsplafond ook voor uw situatie geldt.

Hoe weet ik of ik binnen het maximaal verbruik van het prijsplafond blijf?

Algemeen

Dat hangt af van het moment wanneer u de jaarafrekening krijgt. Wanneer u de jaarafrekening krijgt, wordt er gekeken naar wat u heeft verbruikt in de maanden vóór de jaarafrekening. Neem contact op met uw energieleverancier om na te gaan wat uw verbruik is.