Scheiden of uit elkaar gaan

Heeft u samen met iemand anders een huurcontract? En zegt een van u de huur op? Dan kunt u de scheiding of het uit elkaar gaan aan ons doorgeven. Wij passen het huurcontract aan. Meer hierover leest u in de onderstaande vragen en antwoorden.

Veel gevraagd over Scheiden of uit elkaar gaan

Mijn partner en ik gaan uit elkaar. Een van ons wil in de woning blijven wonen. Wat moeten we doen?

Algemeen

Blijft de hoofdhuurder in de woning en is de vertrekkende partner geen medehuurder? Dan hoeft u niets te doen. Het huurcontract verandert dan niet. U hoeft ook niets aan ons door te geven. Geef de gewijzigde situatie wel door aan de gemeente. Is de vertrekkende partner wel medehuurder? Dan is het nodig dat u dit aan ons doorgeeft. De vertrekkende huurder kan hier de scheiding of einde samenwonen doorgeven.

Is uw situatie anders? Neem dan contact met ons op.

Mijn partner vertrekt en ik wil hoofdhuurder worden. Er is een huurachterstand. Wat nu?

Algemeen

U bent samen verantwoordelijk voor de huurbetaling en dus ook voor de achterstand. U kunt uw scheiding aan ons doorgeven. Maar u blijft beiden verantwoordelijk voor de huurachterstand tot de einddatum van de opzegging. De huurachterstand moet u tot dat moment betalen.

U kunt hier een scheiding of einde samenwonen doorgeven.

Kan ik als medehuurder het huurcontract voortzetten als mijn partner vertrekt?

Algemeen

Dat hangt af van het soort medehuurderschap. 

Als u medehuurder van rechtswege bent, dan kunt u blijven wonen in de woning. Er is dan wel een huisvestingsvergunning nodig van de gemeente. Zonder huisvestingsvergunning kunt u niet in de woning blijven wonen.

Als u contractueel medehuurder (samenhuurder) bent, dan duurt de huurovereenkomst voort. U kunt hier een scheiding of einde samenwonen doorgeven.

Wij hebben een geregistreerd partnerschap en gaan uit elkaar. Wat moeten we doen?

Algemeen

Volgens de wet mag u allebei in de woning blijven wonen. Spreek daarom samen af wie van u in de woning blijft wonen. U kunt dit daarna aan ons doorgeven. U kunt hier uw scheiding of einde samenwonen doorgeven. In het formulier leest u welke informatie wij verder van u nodig hebben.

Wij gaan scheiden. Hoe wordt bepaald wie er in de woning achterblijft?

Algemeen

Bij echtscheiding bepaalt de rechter wie de huurder van de woning zal zijn: de huurder of de medehuurder (van rechtswege). Wij kunnen het contract pas wijzigen als de definitieve beschikking van de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente. 

Wij gaan scheiden. Wat verandert er aan ons huurcontract?

Algemeen

Doordat u getrouwd bent, bent u beiden huurder van uw woning.
Als u gaat scheiden, betekent dit vaak dat een van u beiden de woning verlaat. Dit heeft gevolgen voor de naam die op het huurcontract staat.

Ik heb mijn scheiding doorgegeven. Wanneer passen jullie de huurovereenkomst aan?

Algemeen

U hoort binnen 2 weken of wij uw huurcontract aanpassen.

Keuren wij de opzegging van u of uw partner goed?
Dan passen wij de namen op de huurovereenkomst aan. U krijgt hiervan een bevestiging.

Keuren wij uw opzegging niet goed? 
Dan krijgt u van ons een brief waarin we uitleggen waarom niet.

Anderen bekeken ook