De bruto huurprijs bestaat uit een aantal onderdelen:

  • netto huur of kale huur. Dit betaalt u voor het gebruik van de woning;
  • service- en verbruikskosten. Bijvoorbeeld voor schoonmaak, gas en elektra;
  • extra diensten. Bijvoorbeeld een glasverzekering, servicecontract en onderhoudscontract.

Veel gevraagd over Huuropbouw en woningwaardering

Hoe vraag ik een huurspecificatie aan?

Algemeen

U kunt hier een huurspecificatie opvragen. U krijgt de huurspecificatie dan via de post of u kunt deze downloaden via Mijn Woonin nadat u deze digitaal hebt opgevraagd. U kunt de huurspecificatie ook ophalen bij ons op kantoor. Neem dan een geldig legitimatiebewijs mee.

Waaruit is mijn huur opgebouwd?

Algemeen

De bruto huurprijs bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Netto huur. Dit betaalt u voor het gebruik van de woning;
  • Service- en verbruikskosten. Bijvoorbeeld voor schoonmaak, gas en elektra;
  • Extra diensten. Bijvoorbeeld een glasverzekering, onderhoudsabonnement en een onderhoudscontract.

Wat is rekenhuur, toeslaghuur of subsidiabele huur?

Algemeen

Subsidiale huur en toeslaghuur zijn andere woorden voor rekenhuur. We gebruiken dit voor de woningaanbieding en de huurtoeslag. Met de rekenhuur bepalen we of u een woning kunt krijgen. En of u recht heeft op huurtoeslag.

De rekenhuur/subsidiabele huur bestaat uit:

  • netto huur;
  • schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten
  • energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten
  • kosten voor de diensten van een huismeester of buurtbeheerder
  • kosten voor dienst- en recreatieruimten.

Mijn buren betalen minder huur dan ik. Onze woning is hetzelfde. Hoe kan dat?

Algemeen

Dat kan verschillende redenen hebben. Iedere huurovereenkomst is een individuele afspraak tussen huurder en verhuurder. De huurprijs is daarin vastgelegd. Het is niet makkelijk om uw situatie te vergelijken met de buren. Elk huishouden is anders, hier zijn ook de huurprijzen op aangepast.

De huurprijs is bijvoorbeeld anders, doordat:

  • de buren al heel lang in de woning wonen. Gaan zij verhuizen? Dan bepalen wij voor die woning een nieuwe huurprijs.
  • uw woning is aangepast. Uw woning heeft bijvoorbeeld centrale verwarming en de woning van uw buren niet.
  • wij de woning verhuren aan mensen met een laag inkomen. Dat heet passend toewijzen.
  • de regels en wetten zijn veranderd.

Kan ik bezwaar maken tegen de puntentelling van mijn woningwaardering?

Algemeen

Als u denkt dat de puntentelling van uw woning niet klopt, kunt u dit doorgeven. Hierbij is het belangrijk om eerst te controleren of het aantal punten klopt. Hoe dat moet, leest u hieronder. 
 
Geen geldige reden voor bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging
Klopt uw puntentelling niet? Dan is dit geen geldige reden om bezwaar te maken tegen de jaarlijkse huurverhoging. Alleen als uw puntentelling klopt, maar uw huurprijs te hoog is, kunt u bezwaar maken.
 
Puntentelling controleren? Doe de huurprijscheck
Met de invoering van de Wet betaalbare huur is de puntentelling aangepast. De wet is op 1 juli 2024 ingegaan. Wij gaan de wijzigingen zo snel mogelijk in de systemen doorvoeren. Dit kost even tijd. Wilt u nu al uw puntentelling controleren? Dit kan via de huurprijscheck op de website van de Huurcommissie

Huurprijs verandert niet altijd
Als wij de puntentelling van uw woning aanpassen, betekent dit niet dat uw huurprijs ook aangepast wordt. Wij verhuren woningen namelijk vaak voor een lagere huurprijs dan maximaal is toegestaan. Mogelijk dat in enkele gevallen de huurprijs toch verlaagd kan worden. Dit is afhankelijk van uw huurcontract, de hoogte van uw huur en het aantal punten van uw woning.

Wilt u iets anders regelen op Woonin.nl?
Klik dan hier om naar de homepagina te gaan.

Wat betekent netto huur of kale huur?

Algemeen

De netto huur of kale huur is de huurprijs voor het gebruik van de woning. Dit is dus de huur zonder servicekosten en voorschotbedragen voor energie. De kale huurprijs noemen we ook wel de nettohuur.

Wat is de maximale huur voor mijn woning?

Algemeen

De maximale huur voor uw woning hangt af van het aantal punten in het woningwaarderingsstelsel.

Woningwaarderingsstelsel
Met het woningwaarderingsstelsel van de overheid bepalen we de maximale huur van een woning. Dit doen we door het geven van punten voor de kwaliteit van de woning. Hoe groter en luxer de woning, hoe meer punten de woning krijgt. En hoe duurder de woning is. U kunt uw maximale huur voor uw woning uitrekenen via de website van de Huurcommissie.

Wet betaalbare huur
Met de invoering van de Wet betaalbare huur is de puntentelling aangepast. De wet is op 1 juli 2024 ingegaan. Woonin gaat de wijzigingen zo snel mogelijk in de systemen doorvoeren. Dit kost even tijd. U kunt uw puntentelling alvast controleren met de huurprijscheck op de website van de Huurcommissie.

Wat is de Wet betaalbare huur?

Algemeen

De Wet betaalbare huur is op 1 juli 2024 ingegaan. Het doel van de wet is te zorgen voor meer betaalbare huurwoningen. Dit houdt in dat huurders een huurprijs betalen die past bij de kwaliteit van de woning.

Puntentelling aangepast
De puntentelling, ook wel woningwaardering genoemd, is onderdeel van deze wet en is per 1 juli aangepast. De puntentelling bestond al voor sociale huurwoningen en bepaalt de maximale huurprijs van een woning. Meer informatie leest u op de pagina Huuropbouw en woningwaardering.

Puntentelling voor nieuwe verhuringen middenhuur
Per 1 juli 2024 geldt de puntentelling nu ook voor (nieuwe) verhuringen van woningen in de middenhuur (tot en met 186 punten). Meer algemene informatie over deze nieuwe wet vindt u op de website van Rijksoverheid.

Wanneer is de nieuwe puntentelling van mijn woning bekend?
Woonin gaat de wijzigingen zo snel mogelijk in de systemen doorvoeren. Dit kost even tijd. U kunt uw puntentelling alvast controleren met de huurprijscheck op de website van de Huurcommissie.

Ik heb op of na 1 juli 2024 een huurovereenkomst getekend, wanneer krijg ik de puntentelling?

Algemeen

Als u nog geen puntentelling bij de huurovereenkomst heeft ontvangen, dan volgt dit zo snel mogelijk. Wij hebben voor de nieuwe Wet betaalbare huur namelijk tot 1 januari 2025 de tijd om onze systemen aan te passen, zodat we bij nieuwe huurovereenkomsten de juiste puntentelling kunnen geven. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Kom ik in aanmerking voor een huurprijsverlaging door de nieuwe puntentelling?

Algemeen

De Wet betaalbare huur is op 1 juli 2024 ingegaan. Het doel van de wet is te zorgen voor meer betaalbare huurwoningen. Dit houdt in dat huurders een huurprijs betalen die past bij de kwaliteit van de woning.

De verwachting is dat in de meeste gevallen de huurprijs past bij de kwaliteit (de puntentelling) van de woning. Wij verhuren woningen namelijk vaak voor een lagere huurprijs dan maximaal is toegestaan. Mogelijk dat in enkele gevallen de huurprijs toch verlaagd kan worden. Dit is afhankelijk van uw huurcontract, de hoogte van uw huur en het aantal punten van uw woning.

Meer informatie vindt u op de website van de Huurcommissie