Huur opzeggen

U kunt de huur opzeggen op elke dag van de maand. Dat kan online of via post. De opzegtermijn is minimaal 30 dagen en maximaal 3 maanden van tevoren. De datum kiest u zelf. Zegt u de huur bijvoorbeeld op 13 juli op? Dan is vroegste einddatum 13 augustus.

Soms is de opzegtermijn anders

Bijvoorbeeld bij woningruil of als u een vrijesectorwoning of bedrijfsruimte huurt. Dan kunt u opzeggen nadat u minimaal 1 jaar huurt.

U betaalt nooit teveel huur

U betaalt uw huur altijd een maand vooruit. Heeft u de huur opgezegd, dan betaalt u alleen voor de dagen dat u in die maand nog bij ons heeft gehuurd. Het resterende bedrag aan huur storten wij terug op uw rekening. U betaalt dus nooit teveel.

Veel gevraagd over Huur opzeggen

Ik wil de huur opzeggen van een overleden familielid. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Allereerst gecondoleerd met het verlies. Wij wensen u veel sterkte toe in de komende tijd.

Alleen erfgenamen mogen de huur van een overleden familielid opzeggen
Wij hebben dan een overlijdensakte nodig. U kunt hier de huuropzegging doorgeven.

Als erfgenaam bent u ook verantwoordelijk voor het opleveren van de woning. Dat betekent dat u bij de inspecties aanwezig bent en de sleutels van de woning inlevert.

Ik wil mijn huur opzeggen. Wat is de opzegtermijn?

Algemeen

U kunt de huur opzeggen op elke dag van de maand. De opzegtermijn is minimaal 30 dagen en maximaal 3 maanden van tevoren. De datum kiest u zelf. Zegt u bijvoorbeeld op 13 juli op? Dan is vroegste einddatum 13 augustus.

Soms is de opzegtermijn anders
Bijvoorbeeld bij woningruil of als u een vrijesectorwoning of bedrijfsruimte huurt. Dan kunt u opzeggen nadat u minimaal 1 jaar huurt.  

U betaalt nooit teveel huur
U betaalt uw huur altijd een maand vooruit. Heeft u de huur opgezegd, dan betaalt u alleen voor de dagen dat u in die maand nog bij ons heeft gehuurd. Het resterende bedrag aan huur storten wij terug op uw rekening. U betaalt dus nooit teveel.

Kan ik de huur opzeggen als er nog een huisbewaarder in mijn woning woont?

Algemeen

U kunt de huur gewoon opzeggen. U heeft een opzegtermijn van minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. U geeft dit zelf door aan de huisbewaarder. Hij of zij mag niet in de woning blijven wonen als u de huur opzegt. U zorgt er ook zelf voor dat de huisbewaarder de woning verlaat.

Ik heb de huur opgezegd. Kan ik de einddatum nog veranderen?

Algemeen

Nee, u kunt de einddatum niet veranderen. Heeft u een hele dringende reden? Bel dan onze afdeling Verhuur via 088 98 90 123.

Hoe zeg ik mijn huur op?

Algemeen

U kunt uw huur opzeggen online, via post of aan de balie.  

Wilt u uw huuropzegging direct regelen? Dan kunt u online uw huuropzegging doorgeven.

Ik wil de erfenis van de overleden huurder accepteren of weigeren. Aan wie geef ik dit door?

Algemeen

U kunt de erfenis accepteren via een notaris. De notaris legt uw beslissing dan vast in een notariële akte. 

Wilt u de erfenis van de overleden huurder weigeren?
U kunt dit op twee manieren regelen.

  • De notaris legt uw beslissing vast in een notariele akte.
  • U wilt de erfenis verwerpen. U kunt een ‘’akte van verwerping’’ opvragen bij de griffie van de rechtbank.

Wilt u de erfenis weigeren en heeft u een akte op laten stellen? Neemt u dan contact met ons op. Wij bespreken uw situatie graag persoonlijk met u. 

Heeft u een overlijdensakte en bent u erfgenaam? U kunt hier overlijden melden en/of de overlijdensakte uploaden

Mag iemand anders mijn huur opzeggen?

Algemeen

Nee, alleen de huurder mag de huur opzeggen. Op de huurovereenkomst staat wie de huurder is.

Heeft iemand een machtiging om namens de huurder zaken te regelen? Dan mag die persoon de huur opzeggen. Hij of zij moet dan wel eerst de machtiging aan ons laten zien. Ook moet er een kopie van het legitimatiebewijs van zowel de huurder als de gemachtigde getoond worden. 

Heeft u nog geen machtinging aangevraagd? Dit kan ook bij het doorlopen van de huuropzegging.

Ik woon in Place2BU. Ik wil mijn huur opzeggen. Hoe regel ik dat?

Algemeen

U kunt hier uw huuropzegging doorgeven. Op deze manier zegt u via Woonin de huur bij Place2BU op. Lees hier meer informatie over het opzeggen van de huur.

Wanneer krijg ik een bevestiging van de huuropzegging?

Algemeen

U krijgt meteen na het online doorgeven een bevestiging van de huuropzegging.

Ik wil de huur opzeggen namens een overleden bewoner. Ik ben zelf geen erfgenaam. Wat kan ik doen?

Algemeen

U staat op het punt om de huur op te zeggen van een overleden bewoner. Allereerst gecondoleerd met het verlies. Wij wensen u veel sterkte toe in de komende tijd.

Bent u zelf geen erfgenaam van de bewoner? Of weet u niet of er erfgenamen zijn?
Neemt u dan contact met ons op. Onze woonconsulenten bespreken de huuropzegging graag persoonlijk met u.

Op welke dag in de maand kan ik mijn huur opzeggen?

Algemeen

U kunt de huur opzeggen op elke dag van de maand. Ook in het weekend of op een feestdag. De opzegtermijn is minimaal 30 dagen en maximaal 3 maanden van tevoren. De datum kiest u zelf. Zegt u de huur bijvoorbeeld op 13 juli op? Dan is vroegste einddatum 13 augustus.

Let op: soms is de opzegtermijn anders. Bijvoorbeeld bij woningruil of als u een vrijesectorwoning of bedrijfsruimte huurt. Dan kunt u opzeggen nadat u minimaal 1 jaar huurt.

U betaalt uw huur altijd een maand vooruit. Heeft u de huur opgezegd, dan betaalt u alleen voor de dagen dat u in die maand nog bij ons heeft gehuurd. Het resterende bedrag aan huur storten wij terug op uw rekening. U betaalt dus nooit teveel.

Mag ik mijn huur zelf opzeggen als ik een bewindvoerder heb?

Algemeen

Nee, dat mag niet. Uw bewindvoerder moet toestemming geven voor het opzeggen van de huur. Wij ontvangen graag bericht van uw bewindvoerder als hij of zij toestemt om uw huur op te zeggen. 

Maakt u gebruik van budgetbeheer? Dan mag u wel zelf uw huur opzeggen. U hoeft dan geen toestemming te vragen aan uw budgetbeheerder. 

Kan ik een afspraak maken voor een controle van mijn woning voordat ik de huur opzeg?

Algemeen

Bij het opzeggen van uw huur houden wij een voorinspectie in uw woning. We maken dan afspraken met u over hoe u de woning achterlaat. 


Heeft u behoefte aan een extra controle in de woning?
Bijvoorbeeld omdat u langer dan 15 jaar in de woning woont. Of als u erg veel in uw woning veranderd hebt in de tijd dat u er woonde. Neem dan contact met ons op. Wij bekijken of u een extra controle kunt krijgen. 

Ik ben bewindvoerder van een huurder. De huurder is overleden. Hoe zeg ik de huur op?

Algemeen

Als bewindvoerder kunt u een huuropzegging van een huurder schriftelijk aan ons doorgeven. U kunt uw brief versturen via het contactformulier op onze website. Of per post naar het adres Koningin Wilhelminalaan 9, 3527 LA te Utrecht.

Mag ik de huur opzeggen namens een overleden huurder als hij of zij een bewindvoerder heeft?

Algemeen

Ja, dat mag. Als u een erfgenaam of testamentair executeur bent kunt u de huur opzeggen van de overleden huurder. Ook als hij of zij een bewindvoerder heeft.

Toen ik de woning ging huren heb ik borg betaald. Wanneer krijg ik deze terug?

Algemeen

Woonin vraagt geen borg voor sociale huurwoningen.

Het kan zijn dat u bij één van de voorlopers van Woonin borg betaald heeft. Deze borg is halverwege de jaren tachtig afgeschaft en terugbetaald of verrekend met de huur. 
Ook kan het zijn dat u bij het tekenen van uw huurcontract al betaald had voor de daaropvolgende maand. Dit was geen borg.

Weet u toch zeker dat u aan Woonin een borgsom betaald hebt voor uw woning, bijvoorbeeld toen u tekende voor een vrije sectorwoning? Neem dan contact met ons op. 

Ik heb mijn huur opgezegd. Kan ik dit terugdraaien?

Algemeen

Nee, u kunt de huuropzegging niet terugdraaien.
U kunt ons wel een brief sturen of het contactformulier invullen om te zeggen dat u uw huur toch niet wilt opzeggen. Wij kunnen uw verzoek niet telefonisch aannemen. Wij kijken dan of we uw huuropzegging terugdraaien. Wij zijn niet verplicht om dat te doen.