Prijsplafond

Een prijsplafond is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom, warmte en gas. Het prijsplafond geldt alleen tot een maximum verbruik en alleen voor uw privé-verbruik (basis verbruik). U hoeft het prijsplafond niet bij de overheid aan te vragen.

De prijzen van het basisverbruik

  • De prijs voor gas is € 1,45 per m³ tot een verbruik van 1.200 m³.
  • De prijs voor stroom is € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh.
  • De prijs voor warmte is € 47,80 per GJ (gigajoule) tot een verbruik van 37 GJ.

Deelt u de warmteaansluiting met andere huurders?

Dan heeft u blokverwarming. Bij blokverwarming worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde warmteaansluiting. De overheid heeft een andere regeling voor u: de 'Tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting'. Betaalt u een voorschot voor stookkosten aan Woonin? Dan kan u recht hebben op deze regeling.

Meer lezen

Veelgestelde vragen

Mijn verbruik is meer dan 1.200 m³ gas, 2.900 kWh aan stroom of 37 GJ aan warmte. Wat nu?

Verbruikt u meer dan 1.200 m³ gas, 2.900 kWh aan stroom of 37 GJ aan warmte? Dan betaalt u voor al het verbruik boven het prijsplafond de prijs die in uw energiecontract staat.

Voorbeeld
U verbruikt in een heel jaar 1.400 m³ gas. U betaalt tot 1.200 m³ gas een prijs van € 1,45 per m³. Voor de extra 200 m³ gas betaalt u de prijs uit uw energiecontract.

De prijzen in mijn energiecontract zijn lager dan het prijsplafond. Welke prijzen gelden er?

Zijn de prijzen in uw energiecontract lager dan de prijzen van het prijsplafond? Dan betaalt u deze prijs voor uw totale verbruik.

Hoe weet ik of ik binnen het maximaal verbruik van het prijsplafond blijf?

Dat hangt af van het moment wanneer u de jaarafrekening krijgt. Wanneer u de jaarafrekening krijgt, wordt er gekeken naar wat u heeft verbruikt in de maanden vóór de jaarafrekening. Neem contact op met uw energieleverancier om na te gaan wat uw verbruik is.